- Bedrijven gaan in Nederland minder vaak naar de beurs, zo blijkt uit gegevens van beursuitbater Euronext.
- Telde 2021 nog 29 beursgangen, dit jaar blijft de teller waarschijnlijk op drie hangen.
- Bedrijven vrezen de economische onzekerheid en kiezen vaker voor privaat kapitaal, zo meldt vermogensbeheerder Wealth Management Partners.
- Lees ook: Dit moet je weten over de beurscijfers vandaag: ING ziet rente-inkomsten dalen
Nederland telt de laatste jaren minder bedrijven die naar de beurs gaan. Kregen in 2021 nog 29 bedrijven een publiek karakter, dit jaar lijkt de teller op drie beursgangen te blijven hangen.
2024 wordt daarmee een vermoedelijk dieptepunt wat betreft nieuwe beursnoteringen in Nederland, blijkt uit een analyse van de Nederlandse vermogensbeheerder Wealth Management Partners (WMP). De firma baseert zich op gegevens van beursuitbater Euronext.
Van 29 naar 3 beursgangen per jaar in Nederland
Telde 2021 nog liefst 29 beursgangen, het jaar erop gingen nog maar zeven bedrijven in Nederland naar de beurs.
Vorig jaar konden beleggers van slechts vier nieuwe bedrijven aandelen kopen en dit jaar lijkt Nederland niet verder te komen dan drie nieuwe beursnoteringen, zo valt te zien in onderstaande grafiek.
De analisten van WMP schrijven de terugloop aan beursnoteringen toe aan het feit dat veel bedrijven liever voor private financiering lijken te gaan. De beurs brengt nadelen met zich mee, zoals hoge kosten, een toename van complexiteit en de druk om ieder kwartaal met cijfers op de proppen te moeten komen.
Het aantal private bedrijven met een omzet van 100 miljoen dollar (92 miljoen euro) of meer is wereldwijd dan ook zevenenhalf keer groter dan het aantal beursgenoteerde bedrijven met een vergelijkbare omzet, zo berekenden de onderzoekers. Het draait hierbij om 140.000 niet-beursgenoteerde bedrijven versus 19.000 bedrijven met wél een beursnotering.
Onzekere economie maakt van beurs geen magneet
Ook de onzekere economische omstandigheden lijken bedrijven van een beursgang te weerhouden. Wereldwijd is de inflatie nog altijd bijna 6 procent en rentestanden zijn relatief hoog. Bovendien is het altijd maar de vraag hoe goed bedrijven op de vaak volatiele beurs zullen presteren.
Het pakket aan alternatieven is groot. Bedrijven kunnen kiezen voor bijvoorbeeld private equity of durfkapitaal om verder te groeien. Ook kunnen ze kiezen voor het fuseren met of overnemen van andere bedrijven, om zo een grotere speler te worden.
De snelste stijger in rijkenlijst Quote500 is Ali Niknam, zo bleek eerder deze week. De bunq-ondernemer zag zijn vermogen in één jaar tijd met 800 miljoen euro stijgen tot 2,5 miljard euro.
Al droomt Niknam naar eigen zeggen van een beursgang, toch is het ook voor zijn neobank niet nodig, tekende vakblad M&A afgelopen jaar op - evenmin als nieuwe kapitaalrondes. "We zijn nu winstgevend. Ik zou nu ook niet graag afhankelijk willen zijn van externe geldschieters."